zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

До няколко месеца ще създадат изкуствен живот



До няколко месеца ще създадат изкуствен живот

Научихме се да “четем” ДНК, сега се учим и да я “пишем”, твърдят учени.

11 юли 2007, здраве.bg

В близките месеци вероятно ще бъде създадена за първи път по изкуствен път нова форма на живот. Благодарение на своя значителния пробив учени вече знаят (засега само на теория) как да превърнат една бактерия в друга.
Експериментът предизвиква колкото възторг, толкова и тревога сред научните кръгове. Американски учени вече усвоиха и приложиха на практика методиката по вземане на пълен комплект от гени (геном) от бактериална клетка и го присадиха на бактерия от близък родствен вид. В лабораторни условия клетката започна да расте и да се дели и накрая се превърна в бактерия от изходния вид.
Сега изследователите възнамеряват да повторят експеримента с изкуствен геном, създаден в лабораторни условия. Ако експериментът е успешен, той ще ознаменува създаването на първата изкуствена форма на живот.
Учените искат да създадат нови разновидности на бактериите, а на тяхната основа – нови разновидности на живите организми, които могат да се използват като биогориво вместо нефт или въглища, за преработването на токсичните отпадъци или абсорбцията на въглеродния двуокис и другите парникови газови от атмосферата.
Създаването на живи клетки от изкуствени геноми, които се състоят от ДНК, произведена в лабораторни условия, изисква разработването на методи за преместването на геномите и манипулациите с тях.
Научният пробив е осъществен от група учени, в това число и нобеловият лауреат Хамилтън Смит, от института “Крег Уентър” в Рокфил, щата Мериленд) съобщава списание Science.
От 1970 г. учените, които работят в екипа, осъществяват преместване на гени между различни живи организми, като се опитват да създадат микроорганизъм с минимален брой гени, необходими за поддържането на живота. По собствените им думи по-нататъшната задача е да го “оборудват” и с други полезни гени, например с такива, които отговарят за изработването на биологичното гориво.
Групата вече е подала молба за патент на методите за създаване на изкуствени...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.