zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Има ли идеална диетаИма ли идеална диета

Почти всички спазващи диета, възстановяват теглото си до 5 години след нея. (фото - sxc.hu)

Всички диети имат приблизително еднакъв резултат и той не е удовлетворителен, показва изследване.

здраве.bg

Ако все още търсите най-подходящата диета за вас, перспективата не е добра – всички популярни диети дават лоши резултати или поне не оправдават очакванията, показват данните от изследване на американски диетолози.

“Типичната диета помага на хората да свалят около 6% (между 5 и 7 кг) от теглото си, но почти всички “наваксват” намалението през следващите 5 години”, твърди д-р Майкъл Денсингър от Tufts-New England Medical Center в Ню Йорк – ръководител на екипа от изследователи, публикували статия за своите резултати в изданието Annals of Internal Medicine.

“Вярно е, че резултатите не са добри, но ние сме оптимисти”, допълва Денсингър, “ние увеличаваме знанието си за факторите, които правят диетите по-ефективни. Освен това дори и малкото и за кратко намаляване на теглото също е от полза за здравето.

Американските диетолози са обобщили данните от 46 некомерсиални проучвания, обхванали над 12 000 души, половината от тях спазващи често диети.

Резултатите показват, че средно човек сваля до 6% от теглото си, като същият е резултатът и от употребата на сега съществуващите медикаменти за отслабване.

Едновременно с това обобщените данни показват, че половината от намаленото тегло се възстановява още до 3 години, а другата половина – най-много до 5 години.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.