zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с проблемите на чувствителната кожа



Как да се справим с проблемите на чувствителната кожа

Около 12% от жените са с чувствителна кожа.

Не се предоверявайте на разпространените мнения, но и не игнорирайте всички.

здраве.bg

... климатик. Усеща се дискомфорт, стегнатост и парене на кожата. Профилактика: преди излизане от дома нанесете върху кожата специален защитен крем, а в стаите с климатик поставете саксии с цветя и съдове с вода.

- Третият вид кожа страда от водните процедури, особено от измиване със сапун и използването на друга декоративна козметика. Появяват се червени лющещи се петна. Профилактика: използвайте лосион за почистване на чувствителна кожа и овлажняващ крем. Веднъж дневно се измивайте без сапун.

- Четвъртият вид чувствителна кожа е свързан с менструалния цикъл и менопаузата. Реакцията е поява на червени петна. Профилактика: при менструацията трябва да потърпите няколко дни и чувствителността ще се намали, но при менопаузата трябва да се посъветвате с лекар и да включите в менюто си специални биологични добавки и витамини.

Мит 4: При чувствителната кожа са нарушени бариерните функции.

Вярно е. При проблеми в работата на защитните механизми се нарушава “системата за отбрана” на кожата, която се осъществява от епидермисът, мастните и потните жлези.

Епидермисът е първата степен на защита и буквално приема всички удари върху себе си. Той е най-важният защитник от всички неблагоприятни фактори. Но недостигът на влага например може да предизвика преминаването на вируси, бактерии и други микроорганизми.

Мастните жлези са друг защитен механизъм. Липидна лента скрива епидермиса и предотвратява повреждането на кожата. Затова недостигът на кожни мазнини прави кожата уязвима. Излишните мазнини - също, защото в големи количества те са способни да предизвикат раздразнение.

Потните жлези са бариера на пътя на инфекциите. Потта “измива” замърсяванията и неутрализира някои видове микроби. Показател на нормалното функциониране на потните жлези на здравата кожа е рН 5,5. Ако киселинният баланс (рН) води до повишена киселинност, роговият слой става отпуснат и раздразнителен и не може да изпълнява пълноценно своите защитни функции....

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.