zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Козметиката за лятото – няколко основни правила



Козметиката за лятото – няколко основни правила

Козметиката за лятото трябва повече да овлажнява, отколкото да подхранва.

Всичко се заключава в няколко мерки: почистване, овлажняване, защита.

здраве.bg

Дрехи за следващото лято можем да си купим по време на летните разпродажби в края на сезона, но с козметиката нещата стоят по различен начин.

Официално специална “лятна” козметика като че ли не съществува. Но в действителност средствата, които използваме в горещините, се различават от тези, които използваме през зимата. За “лятна” може да се смята всяка козметика, която разрешава (или поне помага да се намалят) проблемите на кожата и косата през горещия сезон.

Основните летни удоволствия - слънцето и горещината, за съжаление са и основният източник на проблеми. От ултравиолетовите лъчи кожата съхне и старее, при хората с мазна кожа се запушват порите и се появяват неприятни възпаления, а много други страдат от появата на пигментни петна и лунички. Косата често губи своя блясък и еластичност.

Горещината е причина за “потичането” на всяка козметика (от сенките до тоналния крем). Това води дозапушване на порите, косата бързо се замърсява, засилва се потоотделянето...
Напълно естествено възниква въпросът – какво да се прави? Като че ли нещата не са толкова сложни на пръв поглед - кожата трябва да се почиства, защитава, овлажнява...

Първо правило: да се почиства!

Почистване на кожата трябва да бъде и щадящо. Ако правите това с пяна, тя трябва да бъде нежна, за чувствителна кожа. Ако използвате тоник, добре е той да съдържа билки. Ако това е пилинг маска, тя трябва да бъде със ситни абразивни частици. При появата на кожни възпаления използвайте продукт, съдържащ някакъв дезинфектант (например хлорхексидин) - за разлика от спирта той не изсушават кожата.
Специалните маски за почистване на кожата трябва да бъдат леки - например с екстракт от краставици или чаено дърво.

Старайте се по-малко да пипате лицето си с ръце! През лятото те са потят и върху тях се задържа много повече прах и мръсотия, отколкото през зимата, а по този начин лесно се провокират редица кожни възпаления.

Второ правило: да се защитава!

Прегледайте наличните си кремове....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.