zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Около 110 х. българи имат доброволни здравни осигуровкиОколо 110 х. българи имат доброволни здравни осигуровки

Новата здравна стратегия не е взела предвид бъдещето на доброволното осигуряване, смятат от асоциация.

13 юни 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Текстовете в Националната здравна стратегия 2007-2013 година, засягащи доброволното здравно осигуряване трябва да бъдат променени, каза пред журналисти д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Стратегията е внесена за разглеждане в Министерски съвет, но никой не се е допитал за мнението на представителите на 13-те фонда за доброволно здравно осигуряване, които са лицензирани в България, допълни тя.
В стратегията липсва ясна визия за задължителното здравно осигуряване, за доброволното здравно осигуряване, за предстоящата приватизация на лечебните заведения, за бъдещето на извънболничната помощ, липсва здравна карта и др., каза Стефан Сираков, член на асоциацията. Пациентите, осигурени в доброволен фонд не получават медицинска помощ от останалите, допълни д-р Виткова. По думите на представители на асоциацията за миналата година 13-те дружества са събрали 20 млн.лв. вноски от близо 110 хиляди доброволно осигурени граждани. Трябва ясно да се регламентира какво плаща Здравната каса по клинични пътеки и какво ще покриват доброволните фондове, в противен случай се стимулира корупцията, добави д-р Виткова.
Ще сезираме българските и европейските правораздавателни органи, ако текстовете в стратегията останат непроменени, обясни д-р Виткова.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    нормативи    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.