zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20% от китайските играчки са вредни за здравето



20% от китайските играчки са вредни за здравето

Внимайвайте какви играчки купувате, предупреждават от самата страна-производител

Те не съответстват на стандартите за качество, съобщават официалните власти в страната.

7 юни 2007, здраве.bg

Една пета от играчките, произвеждани в Китай, не отговарят на стандартите за качество и могат да бъдат вредни за здравето на децата. Това съобщава комисия от здравните власти в Китай, предава ami-tass-ru.
Някои играчки, произведени от китайските фабрики, са потенциално опасни за децата. Например част от играчките, произведени в провинция Хебей, се правят от преработени вторични отпадъци, като се използва буквално всичко, което се търкаля под краката ни, сочи официален китайски доклад. Китай е световен лидер в сферата на експорт на играчки. Те преоблазават и в страните от Европейския съюз.
Симпатичните на вид китайски плюшени панди са предпочитана играчка, която скоро се скъсва по шевовете и съдържанието вътре в нея може да предизвика задушаване, сочи доклада.
Често подобни играчки попадат в т.нар. “черни списъци”, на които вече обръщат внимание и самите китайци. Държавният комитет по надзора на качеството на стоките бе принуден да признае и за наличието на опасни микроби в материалите, от които се правят част от играчките, както и за тяхното лошо качество, от което може сериозно да пострада здравето на децата.
Опасни са не само играчките, допълва доклада. Изследванията са показали, че някои партиди мляко на прах за деца съдържа нитрати, а част от детското бельо се шие от платове с високо съдържание на токсични химикали, от които като най-малък проблем може да се появи сърбеж по кожата.
Официалните китайски власти признават, че засега не са в състояние да се справят с контрола върху качеството въпреки взетите напоследък мерки.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    деца    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.