zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жестоките игри развиват склонност към реално насилие10 януари 2006, здраве.bg

Американски учени съобщиха, че според тях са успели да докажат връзката между компютърните игри, в които има сцени на виртуално насилие и агресивното поведение на играещите ги в реалния живот.
Връзката между виртуалната и реалната агресия не е нова за специалистите, но интерпретацията й предизвиква спорове – има различни мнения коя причинява другата.
Учените от Университета на Мисури са проверили по какъв начин хора, които обичат да играят различни компютърни игри, реагират емоционално на визуални дразнители. Като резултат, тези, които предпочитат да играят на компютъра си игри със сцени на насилие, са показали занижено ниво на емоции спрямо подобни сцени от реалния живот.
Същите са показали по-висока изобретателност при поставената задача да измислят форма на наказание за въображаем противник.
По мнението на учените, всички, които се увличат по виртуално насилие, губят емоционалната си чувствителност и започват да приемат проявите насилие в живота като нещо нормално и подразбиращо се.
Въпреки резултатите от опитите някои психолози не считат резултатите от тях за окончателно доказателство, че има пряка връзка между виртуалното и реално насилие.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    деца    любопитно    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.