zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бактерия защитава човека от стрес и депресияБактерия защитава човека от стрес и депресия

Пробиотикът се съдържа в човешките клетки. Учени вече разработват препарати на негова основа.

28 май 2007, здраве.bg

Ирландски специалисти откриха вид бактерии, които защитават организма на човека от стрес и депресия. Пробиотикът се съдържа в човешкото тяло и действа в него постоянно, но увеличеното му количество има още по-добри резултати, съобщава Би Би Си.

Групата изследователи от Университетския колеж в ирландския град Корк под ръководството на професора по психиатрия Тед Динан вече разработват продукти, които са способни за играят ролята на антидепресанти.

Учените са открили специалния пробиотик, в състава на който влиза бактерия, облекчаваща симптомите на синдрома на раздразнените черва. Причината за това нарушение на работата на стомашно-чревния тракт е стресът, предизвикан от повишеното съдържание на хормона кортизол, който се произвежда от организма (наричат го още хормон на стреса). Бактерията способства за намаляването на неговото ниво.

На американския пазар вече се предлага новата хранителна добавка “Алйан”, съдържаща антистресови бактерии. Учените смятат, че ефектът от нея ще се прояви в близката една година.

Професор Тед Динан препоръчва на желаещите най-вече да се освободят от стреса, като спазват балансирани диети и се занимават с физически упражнения. Разбира се в отделни случаи не може и без антидепресанти, твърди той.
Според статистиката, в Европа около 10% от населението страда от депресии, като мнозина дори не знаят, че имат този вид психично разстройство и не търсят медицинска помощ.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.