zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората имат и “втори нос”Хората имат и “втори нос”

Той работи на химично ниво, но влияе върху общото състояние на човека, твърдят учени.

здраве.bg

Идеята за управляване на поведението и преживяванията на хората с помощна на миризми отдавна примамва предприемчивите умове. Но известна яснота по този въпрос настъпи едва след като учените откриха у човека “втори нос” – особен орган в основата на носната преграда.

Всичко е започнало с феромоните

Феромоните са биологично активни вещества, отделяни от човека и животните в околната среда, които влияят по специфичен начин на поведението, физиологичното и емоционалното състояние, обмяната на веществата, но само на представители на същия животински вид. Феромоните се произвеждат от специализирани жлези.

За биологичното действие на феромоните е характерна видовата специфичност, т.е. различните видове животни използват в качеството на феромони различни химични вещества или смеси с различно съчетание на компоненти.
Феромоните осъществяват главно комуникацията на химично ниво.

След като доказаха съществуването на феромоните у насекомите и животните, учените предположиха, че те съществуват и у човека и не сгрешиха. Но ако при животните тези вещества в различни съчетания просто ги карат да се заемат с продължаването на рода, да започват борба или да се събират на стада или ята, то при човека всичко е много по-сложно.

Специалистите по морфология на човека от РАМН, изучаващи тази тема, смятат, че при подбора на сексуалните партньори у човека участват чувствителни клетки, разположени в областта на носната преграда (информацията отива право в мозъка). Дори ако този “втори нос” поради някакви причини не функционира добре, човек все пак е способен да улавя тези “сигнали”.

Последните данни позволяват да се предположи, че функциите на “втория нос” могат да се поемат от някои клетки на основния ни обонятелен орган.
Любопитно е, че “феромонният локатор” може да възприема само сексуалните или социалните миризми и практически не реагира на силните (приятни или неприятни) миризми, съобщава в своя статия руският вестник “Аргументи и факти”.

Съществува и предположение...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.