zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха дрехи, предпазващи от инфекции



Съдържащото метални частици облекло унищожава дори грипните вируси.

16 май 2007, здраве.bg

Американски учени създадоха облекло, което предпазва от инфекции, предаващи се по въздушен път, от вируси на грипа и от всякакво замърсяване.
“Модната колекция” засега се състои само от дънково яке, което предпазва от замърсения въздух и рокля, която защитава от грип.
За да осигурят защитните свойства на дрехите учените от Университета “Корнел” в щата Ню Йорк са използвали микроскопични частици метал, които се нанасят върху памучната тъкан и унищожават попадналите от въздуха върху нея вредни частици.
Роклята е пропита и с разтвор, съдържащ малки частици сребро. Среброто и медта притежават антибактериални свойства, които са толкова по-силни, колкото по-малък е размерът на частиците и затова роклята убива повечето вредни бактерии и вируси, които попадат върху нея.
Освен всичко роклята ще се налага да се пере много рядко, защото миниатюрните частици предпазват и от появата на петна.
Якето пък съдържа наночастици паладий (този метал се използва за прочистването на изгорели газове) и според изобретателите особено ще зарадва хората, страдащи от алергии и тези, които живеят в районите с неблагоприятна екологна обстановка.
Идеята за създаването на тези дрехи принадлежи на Оливия Онг, студентка от факултета по дизайн в университета, а за нейната реализация са помогнали професор Хуан Хинестроза и професор Хонг Донг от факултета по физика на влакната.
Учените смятат, че по този начин могат да се произвеждат дори килими, щори и автомобилни седалки. Стойността на един квадратен метър от този обработен памучен плат е над 7500 долара, но изобретателите са уверени, че след началото на по-масово производство цената ще намалее драстично.
Цветовият спектър засега е ограничен - жълто, ярко червено, кафяво и черно, тъй като цветът се определя от размера на наночастиците, съобщава в. “Ню Йорк Таймс”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.