zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всеки пети българин смята, че е лекуван неправилно



Оставаме традиционалисти и зле информирани, показва допитване.

15 май 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Около 18% от българите смятат, че са пострадали от неправилно поставена диагноза или медикаментозно лечение. Това показват данните от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение. То беше представено в понеделник в парламента по време на конференция за правата на пациентите.
Жертви на неправилно оперативно лечение са били 5% от анкетираните, а на вътреболнична инфекция - 3%. Проучването показва още, че лекарите не дават необходимата информация на пациентите за лечението, което ще им бъде приложено, и за рисковете от него. Сред хората, които са оперирани, по-малко от половината са били предупредени за опасностите от хирургичната намеса. Тези данни се потвърждават от редица други проучвания за отношенията между медиците и болните.
Хронично болни са около 46% от населението, сочи изследването. Половината от тях не могат да си позволят лечение заради липсата на пари и информация за здравните заведения. Приблизително 67% от запитаните съобщават, че дават средно по 50 лв. за лекарства на месец. По-скъпи медикаменти ползват над 19% от хронично болните. Всеки трети от пациентите е доплащал за различни видове медицински услуги - за преглед или за лечение в болница. Мнозинството от интервюираните обаче твърдят, че никога не са плащали допълнително. Над 69% от българите приемат допълнителното заплащане на услуги, които здравната касата не покрива, като корупция.
Българите не знаят коя организация защитава правата им като пациенти, показва още изследването. Повечето смятат, че това е здравната каса. Повечето болни недоволстват, но не подават жалби при възникнал проблем по време на лечение. Въпреки това общественото мнение е категорично, че трябва да има организация на пациентите, която да контролира качеството на медицинските услуги - около 80% от интервюираните подкрепят тази идея. Две трети от запитаните са убедени, че в контрола на здравната система трябва да вземат участие неправителствени организации. На това мнение са предимно...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.