zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Всички хора произхождат от Африка



Нова изследване потвърди становището за единния африкански произход на хомо сапиенс.

здраве.bg

Появиха се нови доказателства за хипотезата, че всички жители на нашата планета са потомци на малко племе, обитавало някога територията на Югоизточна Африка.
Изследователи от университетите “Кембридж” и “Англия Раскин” установиха наличието на общи ДНК в аборигените от Австралия и Нова Гвинея и древните обитатели на Африка, съобщава изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Досега противниците на теорията за общата “африканска люлка” най-често посочваха именно антропологичната уникалност на австралийските аборигени като доказателство за това, че на планетата са съществували няколко огнища на човешката еволюция. Някои учени твърдяха, че в родословното дърво на тази еволюция са взели участие питекантропите (предшествениците на неандерталците), останки от които са намерени на остров Ява, или други племена Homo Erectus (човек, който ходи изправен – ранен тип на антропогенезата). Привържениците на тази теория привеждаха като доказателство за своята правота откритите на територията на Австралия останки от хора и следи от тяхната култура, които не се срещат никъде по света.

Британските учени са сравнили почти 700 образци на ДНК на коренните жители на Австралия и Нова Гвинея с ДНК на останките от най-ранно откритите обитатели на Африка и са стигнали до заключението, че между тях съществуват “родствени” връзки.

“Тези свидетелства за първи път ни позволяват да установим генетична връзка, потвърждаваща, че австралийските аборигени и жителите на остров Нова Гвинея са непосредствени потомци на същата конкретна група хора, които са излезли от Африка”, заявява Питър Фостер, ръководител на научния екип.

Специалистите смятат, че “прародителите” на днешните австралийски аборигени са членовете на онова древно африканско племе, жителите на което преди 55-60 хиляди години са се добрали по някакъв начин в Австралия.

Както отбелязва Томас Кивисилд от университета “Кембридж” “през онези далечни времена територията...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.