zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват след 40-те



Гладуването и нискокалоричните диети не сe препоръчват след 40-те

Най-добре променете начина си на хранене и се движете повече, но без претоварване.

dieti.info

С възрастта при много хора натрупването на поне няколко килограма в повече е заложено генетично. Затова и по-често се появява проблемът с наднорменото тегло. Основна причина за това са хормоналните промени, извършващи се в организма особено на жените на възраст 40-45 години.

Вече може да се счита за научно доказана още една причина за увеличаването на теглото - промененият вкус предизвиква по-силно, а понякога дори непреодолимо влечение към сладките храни.

Така например изследване, цитирано от списанието Woman’s Day показва, че 35% от жените след периода на климакса престават да приемат сладки неща и съответно не контролират тяхното количество в ежедневното си меню, но 45% съзнателно употребяват повече сладко отколкото преди. Само 15-20% от жените продължават да се ограничават както преди.

Периодът на климакс се характеризира с намаляване на способността на организма за производството на хормони. Настъпват промени във фигурата - мазнините са наслагват в областта на бедрата, корема, в долната част на лицето.

Хормоналните изменения влияят активно на преразпределянето и увеличаването на подкожните мазнини. Това нарастване е необходимо на организма, тъй като при намаляване на производството на половите хормони (естроген) тази функция се извършва от мастната тъкан – процес, който е от особено важност.

Твърде настойчивите опити за избавяне от излишните килограми могат да доведат до намаляване на естрогена в кръвта, което ще доведе и до изостряне на симптомите на климактуриума (безсъние, колебания в температурата на тялото, състоянието на кожата и т.н.).

Процесът на нарастване на подмастната целулоза след 40-45 годишна възраст се извършва не само при пълните жени, но и при по-слабите. Смята се, че първите по-лесно понасят промените на климакса, защото те не са проявяват толкова външно: цветът на лицето не се променя, бръчките не се забелязват.

Специалистите не препоръчват на жените след 45 години гладуване и нискокалорични диети, също както...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.