zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето и цигарите защитават мозъка!?



Кафето и цигарите защитават мозъка!?

В тях има вещества, които са полезни за мозъчната дейност, сочат данни от изследване.

здраве.bg

Чашата кафе и цигарата са не само приятни, но и ... полезни?! Поне някои съставки в тях имат положително въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък., защото намаляват риска от болестта на Паркинсон, твърдят американските учени.

Специалистите от Колумбийския университет (Columbia
University
) под ръководството на Карън Мардър са обобщили данните от 48 изследвания, посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето и 13 изследвания за връзката на тази патология с употребата на кафе.

Оказва се, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта, твърдят специалистите. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са и бившите пушачи, които са се отказали от този навик.

Употребата на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете – при употребата на по-голямо количество.

Според учените, тези факти в никакъв случай не означават, че кафето и цигарите предпазват от болестта на Паркинсон, но е напълно възможно съществуването на някакви общи генетични механизми, които определят риска от болестта и пристрастието към кафето и цигарите.

“Във всеки случай отрицателните последствия от пушенето: повишения риск от рак, заболявания на сърцето и дихателните пътища значително превишават неговите положителни ефекти”, уточняват те.

Медицината отдавна се занимава активно с влиянието на кафето и цигарите върху организма, като има отипи и за доказване и за опровергаване на мнението, че тази напитка има някакво отношение към сърдечните заболявания, безплодието или рака.

Американското общество за изследване на раковите заболявания наскоро обяви, че според резултатите от повечето изследвания все още не е открита връзка между кафето и рака. В същото време редица изследвания показват, че кафето оказва антимутагенно въздействие на организма, т.е....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.