zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Внимавайте с водата от пластмасови бутилки



Тя може да е вредна за здравето, твърди изследване, започнало в Германия.

2 май 2007, здраве.bg

Употребата на вода от пластмасови бутилки може да предизвика депресивни състояния и с течение на времето да нанесе сериозна вреда на здравето на човека, смятат експерти.

За това свидетелстват резултатите от от изследванията на професор Уилям Шотик от университета в Хайдерберг (Германия). Той е открил в питейната вода, съхранявана в пластмасови бутилки, антимон (Sb), който може да има негативно влияние на здравето на човека
.
“Количеството антимон от изследваните образци е много малко и съответства на европейските норми за съдържание на примесите в питейната вода, но все пак съдържанието на антимон във водата, съхраняваща се в стъклени бутилки, е 30 пъти по-малко в сравнение с пластмасовите”, предупреждават авторите на изследването.

Антимонът се използва в производството на пластмасата, от която се правят бутилките за вода. С времето той постепенно се “отмива” и попада във водата. В малки количества това вещество може да предизвика гадене и депресия, а в по-големи – може да доведе до смърт.

В момента експертите изучават възможните последствия от продължителното въздействие на този елемент върху човешкия организъм.

В изследванията на професор Шотик са се включили и специалисти от Университета на Бахрейн. Главна задача на техните изследвания е начинът, по който антимонът може да бъде извеждан от организма. “Ако това стане достатъчни бързо, неговата употреба в малки количества не е опасна”, твърди Амира Хаддад, ръководител на химическия факултет към университета.

Окончателните изследвания все още не са приключили, но специалистите препоръчват употребата на сокове и вода от стъклени бутилки и специалните хартиени опаковки, съобщава BBC.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.