zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Случаите на птичи грип шокираха ТурцияСЗО обяви, че изпраща свои експерти в страната.

7 януари 2006, здраве.bg

Новината, че птичият грип, който досега не беше причинявал човешки жертви извън Източна Азия, вече е пред вратата на Европа, е главна тема във всички турски вестници, съобщава БиБиСи.
Медиите в страната порицават правителството, че се е опитало да потули истината възможно най-дълго време и сега неговите призиви към населението да не допуска паника, изглеждат закъснели.
Същевременно много вестници твърдят, че не са взети дори най-елементарни мерки за да се избегне вероятността от по-нататъчно разпространение на болестта. Все още населението на засегнатата провинция Ван, в по-голямата си част селяни, изхранващи се с отглеждане на животни, продължава да живее в пряк контакт с тях.
В отговор на заплахата от разпространение на вируса, турските власти заповядаха да бъдат унищожени хиляди домашни птици, но въпреки взетите мерки, малко хора в страната вярват, че са взети всички възможни мерки за спиране или ограничаване на заразата.
Неофициалната информационна агенция “Анатолия” съобщава за нови огнища на птичи грип сред животните в различни части на източна Турция.
Според други източници още поне 31 души са приети в болница със симптоми на птичи грип в провинция Ван, където са и трите смъртни случая засега, а заболели птици са открити и в непосредствена близост до столицата Анкара.
Междувременно Световната здравна организация и Европейската комисия съобщиха, че изпращат свои експерти в Турция, за да проучат на място положението и да препоръчат мерки срещу разпространението на вируса на птичия грип.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.