zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тежка “присъда” за диетата на Аткинс



Тежка “присъда” за диетата на Аткинс

Не я спазвайте повече от година, предупреждават специалисти.

dieti.info
четете още в dieti.info


Хората, които продължително време спазват диетата на Аткинсотличаваща се с голямо съдържание на белтъчини, нанасят непоправима вреда на бъбреците, сърцето и костите си. Това е становището на група австралийски специалисти.

Диетата на Аткинс е особено популярна в САЩ, включително сред холивудските знаменитости, защото според нейният създател позволява за рекордно кратки срокове да се намалят излишните килограми.

Професор Малкълм Райли и неговите колеги от университета “Флиндърс” публикуваха в Australian Medical Journal резултатите от своите изследвания, според които тази диета може да се спазва не повече от 12 месеца. Единствено при такова условие при наблюдаваните пациенти не се забелязват негативни промени в сърдечно-съдовата система и в показателите за кръвно налягане.

Удължаването на посочения срок обаче според австралийските учени провокира възникването на различни заболявания: “Хората, които редовно се придържат към тази диета, по-често страдат от главоболие и проблеми с дишането, като и в двата случая това се дължи на възникнали проблеми в сърдечно-съдовата система”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.