zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако сте решили сами да си “предпишете” витаминиАко сте решили сами да си “предпишете” витамини

Специалистите препоръчват през пролетта витамините да се приемат около седмица.

Хипервитаминозата в някои отношения е дори по-опасна от недостига им.

здраве.bg

60 до 80% от хората по статистика страдат от недостиг на витамин С и се нуждаят от витамини от група В и фолиева киселина.

Редица изследвания обаче показват, че самостоятелното избиране на витамини може сериозно да навреди на здравето. Най-потърпевши обикновено се оказват възрастните хора и децата. Първите се опитват да укрепят своето здраве без лекарска консултация, а родителите не жалят средства за различни комплекси от витамини и минерали.

Учените подчертават, че се увеличават случаите на констатиране на камъни в бъбреците не само при възрастни пациенти, но и при млади хора и деца, а също така при болни, които редовно приемат витамини. Много от витаминните комплекси са в състояние да предизвикат образуване на камъни от солите на пикочната киселина, които се отлагат в ставите.

Разбира се, това не означава в никакъв случай, че трябва да се отказваме от допълнителен източник на витамини - те стимулират обменните процеси и активизират защитните сили на организма, но подходът към тях трябва да бъде сериозен, както при приемането на лекарства.

При опасност от размножаването на вредни микроорганизми в организма солите на урината обгръщат микробите или гъбичките и кристализирайки, те унищожават вредните вещества. Остава те да бъдат отстранени от организма. Този процес се нарича “осоляване”. Поливитамините рязко ускоряват този естествен процес. Те са толкова активни, че са в състояние да “осолят” не само неприятеля, но и собствените си клетки, които не могат да бъдат изведени навън. Така в бъбреците се образува център на кристализация и камъкът започва да расте.

Специалистите препоръчват витамините да се приемат около седмица. След това в продължение на 2-3 дни да се увеличи водното натоварване - 2 литра вода допълнително към всекидневната норма, заедно с приемане на диуретични билки, а една седмица да се направи пълна пауза. Цикълът може да се повтори последователно 3-4 пъти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    aлтернативи    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.