zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ще станат ли мъжете излишни?



Учени създадоха механизъм по превръщането на стволови клетки в “протосперматозоиди”.

19 април 2007, здраве.bg

Скоро жените ще могат да се справят без мъжете. Поне така твърди ученият, който превърна женски стволови клетки в предшественици на сперматозоидите. Неговите опоненти смятат обаче, че за нормалното развитие на тези клетки не им достига Y- хромозомата.
“Остана малко да да дочакаме времето, когато жените без помощта на мъжете ще са способни да получават сперматозоиди” твърди доктор Карим Найерни, бивш сътрудник по генетика към Гьотингенския университет, в момента професор в Института за стволови клетки в североизточна Англия.
Група учени под негово ръководство успя да превърне стволови клетки, получени от костния мозък, в сперматогонии – промеждутъчен стадий в развитието на сперматозоидите. Резултатите от това изследване са публикувани в последния брой на списание Reproduction: Gamete Biology.
Днес учените се опитват да създадат напълно зряла сперма от клетките на костния мозък на човека. Изследователите искат по този начин да бъдат в състояние да възстановяват фертилността на мъжете, които са изгубили тази своя способност в резултат на лечение на ракови заболявания или поради други причини.
Експериментите с мишки показват способността на стволовите клетки на костния мозък да се “прераждат” в спермотогонии. Клетките се развиват по същия начин като нормалните сперматозоиди, въпреки че не достигат пълна зрялост.
В момента учените провеждат аналогични експерименти със самките и в случай на успех ще бъде доказана потенциалната възможност за получаването на сперматозоиди не само от мъжките, но и от женските стволови клетки.
Работата на Найерни е подложена на критика от страна на специалистите по биология на развитието. Професор Робин Ловел Бадж от Националния институт за медицински изследвания в Лондон смята, че фундаменталните различия между мъжа и жената няма да позволят да се създаде пълноценна сперма от женски клетки.
Мъжките клетки носят Y и X хромозоми, докато женските имат две Х –хромозоми. Според Бадж, мъжката Y хромозома е 100% необходима за нормалната сперматогенеза...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.