zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зрението и слухът понякога “лъжат” мозъка



Очите и ушите са много по-тясно свързани, отколкото се смята, показва изследване.

16 април 2007, здраве.bg

Нашето зрение и слух могат лесно да излъжат мозъка. Понякога човек вижда неща, които в действителност не съществуват. Това се случва, когато визуалното възприятие се обедини с аудиалното, твърдят американски учени.
Специалисти от Университета на Мичигън (University of Michigan) са провели изследване, по времето на което на доброволците е била показвана ярка светлина, редуваща се с два звукови сигнали от различни тонове. Участниците са съобщили, че са наблюдавали и втора светлина, малко по-слаба от първата.
“Тази зрителна илюзия свидетелства за факта, че зрението и слухът са свързани много повече, отколкото се смята”, твърдят учените. “Сега е известно, че тези чувства си взаимодействат на ниво, което е непознато за науката. Нашият мозък много бързо обработва постъпващата информация и като следствие на това се появяват зрителните илюзии. Вероятно, това се отнася и за слуха”.
Специалистите твърдят, че появата на илюзорните предмети се съпровожда с повишена активност на мозъчната дейност в слуховите области. Не всички участници в експеримента са видели втората светлина, а това се смята за доказателство, че взаимовръзката между слуха и зрението се извършва по различен начин.
Напълно възможно е тези свойства да са заложени още в ранното детство. Доказано е, че новородените възприемат звуците на речта, а също така постоянните форми. Когато на детето от време на време се показва един и същ предмет, то свиква с него. Всеки път времето на зрителното фиксиране намалява и то все по-лесно разпознава предмета. Ако предметът обаче се видоизмени, след кратко изучаване детето може отново да види в него старите признаци, цитира авторите на изследването BBC.
С възрастта усещанията стават по-ясни и се подобряват сензорните способности. Слухът и зрението стават по-остри.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.