zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Водата ефективно топи мазнинитеВодата ефективно топи мазнините

© stockxpert

Колко течности са ни нужни на ден, е основната тема на статия.

dieti.info
четете още в dieti.info


Най-важната роля на черния дроб е превръщането на складираните мазнини в енергия. За нещастие, с това функцията му не се изчерпва. На черния дроб му се налага да поема и част от работата на бъбреците, ако те са лишени от вода. По този начин дробът поема допълнителни задачи към основната, а това, разбира се, намалява продуктивността му. Той вече не е в състояние да преработва мазнините толкова бързо, колкото би го правил, ако бъбреците работеха нормално.

Ако позволите това да се случи, проявявате не само небрежност към черния си дроб, но сами създавате условия за натрупване на мазнини, защото намалявате ефективността на работата му за превръщането им в енергия.

Ако сте разбрали как водата помага в процеса на изгаряне на мазнините, сигурно вече си задавате следващия въпрос: Колко вода да пиете?
Въпреки че диференцираните изследвания за нуждата от течности за хора, които водят заседнал или физически-активен начин на живот, са доста оскъдни, Journal of the American Dietetics Association дава едно доста ясно правило.

Обобщено, то е следното: на мъжа, водещ заседнал начин на живот, са необходими средно 12 чаши течности дневно, а на жените – 9, за да осигурят оптимални условия за работа на черния дроб. Тези течности е най-добре да се набавят от безкофеиновите и безалкохолните напитки, супите и храната.

По правило с храната си набавяме 4 чаши течност дневно, 1 идва от метаболизма, а останалото количество се набавя от приемането на течности.
За физически активните хора, количеството на приеманите ежедневно течности трябва да бъде по-голямо в зависимост от степента на завишаване на тяхното изразходване.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.