zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няма полза от насилие при възпитаването на децата



Няма полза от насилие при възпитаването на децата

Резултатът от него е само повърхностен и мимолетен, а в крайна сметка - негативен.

здраве.bg

Родителите не винаги осъзнато шляпват детето. В повечето случаи това става, когато изгубят търпение или изпаднат в отчаяние. Понякога те могат да ударят детето само затова, че няколко пъти са му повторили, че това не трябва да се прави, а детето сякаш не ги е чуло.

“Всички родители знаят колко досадно и обидно е, когато децата не те слушат, но изходът от положението не е насилието”, твърди екип от специалисти.

Според резултатите от тяхното изследване, проведено по поръчка на Американската академия по педиатрия, 25% от семействата с двама родители шамаросват децата си поне веднъж седмично. Тези 25% са на мнение, че този метод на възпитание помага.

Но всъщност той има само повърхностен резултат, опровергават ги учените: “Като правило децата, които често са удряни от своите родители в качеството на възпитателен метод, започват да лъжат, в тях се развива детска агресивност, злоба и други отклонения от социалното им поведение. Тези деца не са в състояние да направят така необходимата и важна разлика между “доброто и лошото”, те по-често в сравнение с другите се държат неправилно зад “гърба” на родителите си. Следователно едва ли този метод на възпитание може да се определи като ефективен”.

Специалистите предлагат няколко алтернативни методи с далеч по-добри и трайни резултати:

1. Бъдете твърди и търпеливи - детето със сигурност ще ви чуе, ако говорите твърдо, но не с повишен тон.

2. Направете пауза - ако съобщите на детето си, че сега вие сте много сърдити и затова ще се върнете към този проблем по-късно, то в това няма нищо лошо. По-добре е да отложите за няколко минути разговора и да се успокоите, отколкото да приложите сила.

3. Учете децата си - вместо да наказвате детето за някаква постъпка, съобщете му, че не ви харесва, когато то прави дадени неща и го помолете те да не се повтарят. Ако все пак това се повтори, попитайте детето как да му помогнете да запомни, че това не трябва да се прави.

4. Бъдете позитивно настроени...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.