zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвните групи могат да бъдат променяниУчени създадоха метод за превръщане на кръв от една група в друга.

2 април 2007, здраве.bg

Учени разработиха метод, чрез който е възможно кръвта от една кръвна група да бъде превръщана в кръв от друга група, съобщава ВВС. Засега са проведени успешни опити по трансформирането на кръв от групите А, В и АВ в кръв от група О, но според специалистите е въпрос само на време, за да станат възможни и останалите трансформации.
Методът, който използва открити наскоро ензими, може да прекрати периодичния недостиг на кръв, особено от по-редките кръвни групи.
Екипът, работещ в Университета на Копенхаген, вече е публикувал част от своите резултати в научното издание Nature Biotechnology.
При трансформацията се използват две бактерии, изолирани от специалистите - Elizabethkingia meningosepticum и Bacterioides fragilis, които, по техните думи, са способни да премахват антигените от съответната кръв и с това тя да става подходяща за преливане на пациент с друга кръвна група.
По думите на самите специалисти тяхната разработка се нуждае от още опити, зада може успешно да бъде прилагана в практиката, но е реална надеждата този метод най-плосле да направи възможно производството на т.нар. универсална кръв.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.