zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За по-малко бръчки - повече плодове и зеленчуци



За по-малко бръчки - повече плодове и зеленчуци

Те живеят и по-дълго, твърдят немски учени.

dieti.info
четете още в dieti.info


Между бръчките и количеството изядени плодове и зеленчуци съществува зависимост, смятат немски дерматолози. Според тях хората, които ядат много плодове и зеленчуци, имат много по-малко бръчки, отколкото тези, които ги консумират в ограничено количество.

Немските специалисти твърдят, че най-ефективни в борбата с бръчките са плодовете и зеленчуците с червен цвят: домати, грейпфрут, чушки и обясняват целия процес с теорията на свободните радикали - подвижни молекули на кислорода, предизвикващи вредни окислителни реакции в нашия организъм. Тяхното активно въздействие върху човека може да предизвика едновременно стареене и рак на кожата.

Антиоксидантите, съдържащи се в големи количества в изброените по-горе плодове и зеленчуци, свързват свободните радикали и забавят процеса на стареенето. Сред най-популярните антиоксиданти са витамините А, С и Е, а също редица натурални ферменти.
Според немските учени, цитирани от New Scientist редовното присъствие в храната на големи количества плодове и зеленчуци може да забави процеса на стареене с 2-3 години.(а)

още за правилното хранене и диетите

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.