zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха свръхтънка атомна ципа за медицински цели



Тя може да предизвика революция както в медицинската микроскопия, така и в компютрите.

15 март 2007, здраве.bg

Създаден е принципно нов материал, който обещава на медицината нови перспективи. Заслугата е на английски учени, работили в тясно сътрудничество с колегите си от немския институт “Макс Планк”.
Лентата с дебелина 1 въглероден атом “нарушава” всички закони на физиката, но въпреки това е факт. Притежавайки здравина, която позволява да се издържи и вакуум и стайна температура, нейната дебелина е толкова малка, че за да се сравни с дебелината на човешкия косъм тя трябва да се наслои 200 000 пъти.
Веществото, наречено графен (graphene), е създадено преди 2 години, но преди то можеше да се получи, ако се прилепи към друг по-плътен материал.
Днес лентата съществува под формата на самостоятелен слой, което противоречи на всички закони на физиката, според които тя трябва да се разруши при стайна температура.
Лентата притежава добра проводимост и учените смятат, че ще бъде в състояние да замени силикона и да ускори работата на компютрите. Освен това, тя е незаменима алтернатива на много материали, които се използват в електронната микроскопия, както и за създаването на лекарствени препарати.
В момента такъв перспективен и полезен метод като атомната микроскопия е ограничен от дебелината на лентата, върху която се помества изследваното вещество. Със създаването на свръхтънката атомна ципа този проблем ще бъде разрешен, съобщава BBC.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.