zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Червеният цвят е опасен за психиката



Той влияе негативно на психиката и мисленето, сочи изследване.

13 март 2007, здраве.bg

Червеното оказва силно негативно въздействие на психиката, смята група изследователи от университета на Рочестър (University of Rochester), изследвала академичните резултати на издържаните тестове и изпити сред участниците в експеримента.
В статия, публикувана в Journal of Experimental Psychology, учените доказват, че цветовите асоциации са толкова силни, че дори незначителното или кратковременно излагане на хората на влиянието на червения цвят има негативни последствия и значително намалява оценките, получавани от тестваните участници.

“Когато хората видят червен цвят дори само за секунда, те започват да го асоциират с грешките и неуспехите, а това влияе отрицателно на техните интелектуални способности като цяло. Тази асоциация е заложена още от началните класове на училището, тъй като грешките на учениците се поправят традиционно с червено”, твърдят учените.
Получените резултати потвърждават хипотезата, че цветовете могат да имат скрито психологическо влияние върху хората и техните постъпки. Освен това обаче те могат да влияят по различен начин в зависимост от ситуацията и контекста.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.