zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-здравословният цвят в храните е оранжевият!Действието му се дължи на високото съдържание на ликопен в зеленчуците и плодовете с този цвят.

8 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Доматите с оранжев цвят са много по-полезни в сравнение с червените и основната причина за това се крие в съдържанието на полезното вещество ликопен, твърдят изследователи от държавния университет на щата Охайо (Ohio State University).
Ликопенът е силен антиоксидант от групата на каротиноидите, придаващ на плодовете и зеленчуците отличителни ярки цветове. Каротиноидите противодействат на свободните радикали 10 пъти по-силно, отколкото бета-каротинът, а също така възпрепятстват заболяванията от сърдечно-съдови болести и намаляват риска от развитието на ракови образувания.
Лекарите установиха, че при употребата на оранжеви домати, ликопенът се усвоява от организма 2,5 пъти по-ефективно, отколкото при употребата на сочни червени домати.
Този антиоксидант се съдържа в големи количества в дините, грейпфрута, а също в оранжевите плодове и зеленчуци, съобщава inauka.ru.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.