zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Маргарин или маслоМаргарин или масло

Отговорът е еднозначен, когато става дума за холестерол, твърди експерт.

dieti.info
четете още в dieti.info


Мекият маргарин е оптималният избор за тези, които са загрижени за своето здраве, но не могат да се откажат от сандвичите, заявява специалистът по въпросите за храненето Джо Ан Карсън от Southwestern Medical Center в САЩ.

Маргаринът по правило следва да е произведен от растително масло. Той е богат на полиненаситени и мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване нивото на лошия (LDL) холестерол.

Този тип маргарин не съдържа холестерол, докато маслото, приготвено от животински мазнини, съдържа холестерол и наситени мазнини, които водят до повишаване нивото на лошия холестерол в кръвта.

Но маргарините се различават един от друг. Твърдите видове маргарин съдържат трансмазнини, образуващи се в процеса на хидрогенизация на маслата, които са вредни за организма. В последно време именно срещу тях се води най-силна кампания.

“Мекият маргарин е по-полезен за здравето, в него има повече вода и други компоненти, способстващи за намаляване на калоричността и гарантиращи по-ниско съдържание на трансмазнини”, твърди д-р Карсън в статия в списание Prevention.

При избора на мек маргарин трябва да се обръща задължително внимание на съдържанието на наситени и трансмазнини, което следва да е изписано на опаковката.

Разбира се, употребата на масло и маргарин съвсем не е задължителна. Диетологът препоръчва да се последва примера на жителите от Средиземноморието, които потапят филийките хляб в зехтин.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.