zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Интернет има реален принос за подобряване на здравето



62% от американците използват медицинските ресурси онлайн, показва изследване.

8 март 2007, здраве.bg

Всеки трети американец смята, че през последните 10 години интернет е променил из основи нещата в областта на медицината, като позволява на хората все по-добре да наблюдават своето здраве. Това са данни от резултатите от изследване, проведено от компания Illuminas по поръчка на Cisco Systems и цитирано от USA Today.
Анкетата е проведена сред 4105 участници в ежегодната конференция на Обществото за медицинска информация и системи на управлението (Health Information and Management System Society) в Ню Орлийнс.
Според данните 62% от анкетираните използват онлайн медицинските ресурси, а повече от половината (56%) смятат, че новите технологии позволяват реално да се подобри здравето на човека. Всеки четвърти жител на САЩ е убеден, че с помощта на Мрежата той е укрепил своето здраве.
62% от американците отбелязват, че семейните лекари все още не предлагат онлайн услуги, не позволяват свързването с тях по електронна поща, нямат онлайн система за записване за преглед и не дават информация за своята практика и външната оценка на своята дейност. Само 27% признават, че техните лекари активно използват интернет за доставка на информация и услуги.
44% от анкетираните предпочитат уеб-сайтовете, а 32% - онлайн системите на търсене.
В настоящия момент Интернет в САЩ заема трето място сред 5-те най-популярни източници на информация по въпросите на здравеопазването.
Изследването показва съществуването на несъответствие между изискванията на пациентите и предложенията на консервативно настроените лекари.
45% от американците искат да общуват със своите лекари по електронна поща, но лекарите предлагат такава възможност само на 11% от анкетираните. Повече от 1/3 (35%) са готови да получават резултатите от медицинските анализи чрез защитен уебсайт, но само 7% имат такава възможност. 33% искат да се записват за преглед чрез Интернет, но достъп до тази услуга имат едва 9%.
Според мнението на Джефри Райдаут (Jeffrey Rideout)...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.