zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Близо 400 хил. души са сменили личния си лекар през 2006 г.Основната причина е недоволство от обслужването .

5 март 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Повече от 384 хил. души са сменили личния си лекар през 2006 г., съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Основните причини са свързани с недоволство от качеството на медицинските услуги, промяната на местожителството или адресната регистрация на пациентите. Има случаи и на разпадане на лекарската практика или прекратяване на договора на медиците с касата, обясниха от осигуряващата институция. Обикновено пациентите се оплакват от дългите опашки пред кабинетите, които ги принуждават да чакат с часове. Миналата година имаше идея да се ограничи броят на хората, които могат да се запишат при едно джипи, но тя беше отложена от депутатите. Пациентите недоволстват и от недостига на талони за препращане при специалист или за изследвания.
Над 20 хил. души са се обадили на телефон 080014800, който е за безплатни консултации за здравноосигурените граждани. Най-често задаваните въпроси са: по какви клинични пътеки могат да се лекуват при постъпване в болница; къде могат да получат информация за програмите на НЗОК за скъпоструващо лечение; къде могат да направят справка какъв процент плаща здравната каса за различни лекарства; кои заболявания са освободени от плащане на потребителска такса; къде могат да направят справка за внесените до момента здравни осигуровки и в какви срокове могат да погасят задълженията си.
Има оплаквания и от инвалиди, че джипитата не им дават талони, за да си направят изследванията за преосвидетелстване от ТЕЛК. Договорните партньори на здравната каса - лекари и болници, най-често задават въпроси, свързани с отчетната документация и необходимите документи за сключване на договор, както и за регулативните стандарти.
На телефоните за консултации на гражданите в здравните каси хората подават и сигнали за нарушаване на осигурителни права, но за да бъде направена проверка по тези сигнали, пациентите трябва да подадат писмена жалба до директора на НЗОК.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.