zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Озоновите освежители за въздух могат да навредят на здраветоОзоновите освежители за въздух могат да навредят на здравето

Същото важи и за стандартните ароматизатори, сочи изследване.

28 февруари 2007, здраве.bg

Освежителите за въздух, основани на принципа на озониране на въздуха, могат да окисляват органичните продукти в него и с това да предизвикат здравословни проблеми.
Високата концентрация на микрочастици, които се образуват в резултат на озонирането, може също така да провокира астма и сърдечно-съдови заболявания. Освен това, те увеличават риска от развитие на рак на белите дробове, е заключението на изследване, чиито резултати са публикувани в Journal of the American Board of Family Medicine
Прекалено голямото озониране на въздуха поврежда тъканта на белите дробове и предизвиква болка в гърдите, кашлица, скованост, дращене в гърлото.
И “обикновените освежители, които придават на въздуха например аромат на лимон, също го замърсяват с химикали, които вредят на здравето.
Според авторите на изследването от университета на Калифорния в Лос Анжелис, всички уреди, прочистващи въздуха, не само повишават нивото на озон (замърсяващ в голямо количество въздуха), но и увеличават количеството на вредните микрочастици, съдържащи се в него.
Учените са изчислили, че при наличие на озонов освежител в едно помещение, количеството на малките частици, замърсяващи въздуха нараства повече от 100 пъти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.