zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пристрастеността към електронната поща вреди сериозно



От имейлите мозъкът страда повече, отколкото от марихуаната, твърдят учени.

23 февруари 2007, здраве.bg

Зависимостта от ползването на електронна поща оказва на мозъка по-разрушително действие, отколкото наркотиците, твърдят британски учени. В САЩ дори вече се организират курсове за хора, страдащи от такава зависимост.
При проверката на коефициента на интелигентност (IQ) е било установено, че този показател е почти с 10% по-нисък при хората, които са пристрастени към всекидневното и непрекъснато използване на електронна поща.
Интелектуалното ниво на такива хора е в някои случаи два пъти по-ниско, отколкото интелекта на наркоманите, употребяващи марихуана, твърдят изследователи, цитирани от вестник Дейли Телеграф (The Daily Telegraph).
Много други хора, страдащи от тази зависимост, не са в състояние да минат покрай компютър (без значение свой или чужд) и да не надникнат в електронната си поща. Някои дори, ако нямат ново съобщение, сами си изпращат такова, се посочва още в статията.
Най-големият мит, който се разпространява и хората все още не могат да осъзнаят е, че ползването на електронната поща във всички случаи допринася за развитието за бизнеса. “Може в някои случаи да е така – дори е глупаво да се отрича този факт, но прекомерната зависимост всъщност носи милионни загуби на компаниите, които все още не са ги осъзнали и изчислили, за да разберат колко сме прави”, твърдят в заключение учените.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.