zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Паметта расте заедно с човекаПаметта расте заедно с човека

Най-много и най-бързо забравят бебетата, показва изследване.

здраве.bg

Спомените у хората започват да се формират още от самото им раждане, но тяхната трайност се увеличава заедно с напредването на възрастта. През първата година от живота си бебетата запомнят нещо, но след това много бързо го забравят, твърдят група американски учениот Университета Дюк (Duke University).

Учените дълго време смятаха, че бебетата не са способни да формират спомени. Бауер и нейните колеги психолози дълго са изучавали т.нар. “детска амнезия” - точно тази, която дефинира неспособността на хората да помнят себе си в най-ранното си (до 4 години) детство.

Изследователите смятат, че способността за формиране на спомени зависи от цялата мрежа в мозъка, а някои нейни части се развиват в различно време. Пълноценна мрежа се създава между 6 и 18 месец от живота, а с нея се оформя и краткосрочната и дългосрочната памет. За периода от 6 месеца до 2 години паметта на детето се “увеличава “ от 24 часа до една година.

Но малките деца, както и възрастните, могат да забравят. За да обясни “различията в забравянето” професор Бауер дава пример с гевгира: когато той е с малки дупки (каквато е паметта на възрастните), през тя се изплъзват спомените с размер на оризово зърно , а когато е с едри (като при бебетата), през него минават големи парчета, т.е. значителни обеми информация.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.