zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо едни хора стареят по-бързо, отколкото другиЗащо едни хора стареят по-бързо, отколкото други

Стресът е фактор №1 особено за жените, показва изследване.

здраве.bg

Нищо не състарява така организма, както постоянният стрес, който предизвиква необратими изменения на клетъчно ниво. Особено пагубен е той за женския организъм. Жените, чийто живот е съпроводен от много стресови ситуации, живеят с 9-17 години по-малко, показват данните от изследване, проведено в университета на Калифорния в Сан Франциско.

Преди няколко години бе доказано, че в ДНК-структурите съществуват продълговати фрагменти (с названието теломери), които отговарят за генетичната стабилност и предпазват хромозомите. Колкото по-стар е организмът, толкова по-къси са теломерите – при всяко поколение дъщерните клетки са малко по-малки от матерните. При редовен стрес теломерите се съкращават забележимо и организмът буквално изживява няколко години за една.

До този извод са стигнали американските учени, след няколко годишни наблюдения. Изследването на хромозомите на жените е показало например, че теломерите на жените без деца са значително по-дълги, отколкото на обременените с грижи майки, чиято “органическа възраст” е била по-голяма поради постоянния стрес.

Елиса Епел, ръководител на изследването смята, че в резултатите няма нищо учудващо: “Субективното възприятие на света е по-важно от реалността, т.е. всички болести са от нервите. Затова и стресът с времето може да доведе до летален край”.

Паралелни изследвания са проведени и от учени от американския медицински институт “Хауърд Хюз”, които са създали обемен модел на белтъчината, отговаряща за намаляването или нарастването на теломерите. Именно от количеството на тази белтъчина в клетките зависи скоростта на стареене на организма.

“Ако тя не съществуваше, теломерите щяха да нарасват постоянно и организмът нямаше да старее, а да се подмладява, но в практиката това е невъзможно да се постигне дори чрез намесата на науката. Поне засега”, твърдят учените, цитирани от списание Prevention.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.