zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо едни хора стареят по-бързо, отколкото другиЗащо едни хора стареят по-бързо, отколкото други

Стресът е фактор №1 особено за жените, показва изследване.

здраве.bg

Нищо не състарява така организма, както постоянният стрес, който предизвиква необратими изменения на клетъчно ниво. Особено пагубен е той за женския организъм. Жените, чийто живот е съпроводен от много стресови ситуации, живеят с 9-17 години по-малко, показват данните от изследване, проведено в университета на Калифорния в Сан Франциско.

Преди няколко години бе доказано, че в ДНК-структурите съществуват продълговати фрагменти (с названието теломери), които отговарят за генетичната стабилност и предпазват хромозомите. Колкото по-стар е организмът, толкова по-къси са теломерите – при всяко поколение дъщерните клетки са малко по-малки от матерните. При редовен стрес теломерите се съкращават забележимо и организмът буквално изживява няколко години за една.

До този извод са стигнали американските учени, след няколко годишни наблюдения. Изследването на хромозомите на жените е показало например, че теломерите на жените без деца са значително по-дълги, отколкото на обременените с грижи майки, чиято “органическа възраст” е била по-голяма поради постоянния стрес.

Елиса Епел, ръководител на изследването смята, че в резултатите няма нищо учудващо: “Субективното възприятие на света е по-важно от реалността, т.е. всички болести са от нервите. Затова и стресът с времето може да доведе до летален край”.

Паралелни изследвания са проведени и от учени от американския медицински институт “Хауърд Хюз”, които са създали обемен модел на белтъчината, отговаряща за намаляването или нарастването на теломерите. Именно от количеството на тази белтъчина в клетките зависи скоростта на стареене на организма.

“Ако тя не съществуваше, теломерите щяха да нарасват постоянно и организмът нямаше да старее, а да се подмладява, но в практиката това е невъзможно да се постигне дори чрез намесата на науката. Поне засега”, твърдят учените, цитирани от списание Prevention.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.