zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип засяга най-често хората до 40 г.12 февруари 2007, actualno.com
още новини от actualno.com


90% от заразените с вируса на птичи грип хора са под 40 години. 60% от тях са починали, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО).
Експертите от СЗО подчертават, че анализът им не дава обяснение на този факт, но в него са включени няколко теории за причините защо H5N1 вирусът напада по-млади хора. Една от тях е, че вирусът обикновено изисква контакт с болни птици, а в повечето страни с птицевъдство се занимават по-млади хора, а често и деца. Може да има обаче и други причини, като отговора на имунната система при инфекцията.
Досега вирусът на птичия грип е открит при 272 души в десет държави от регистрирането му през 2003 г. 166 от заразените са починали. Засега той остава предимно вирус по птиците и причина за смъртта или ликвидирането на над 200 млн. пилета, патици, гъски, пуйки и други.
Но редките случаи на заразяване при хора тревожат учените. Те се опасяват, че вирусът може да мутира в подобна на сезонния грип форма, при което да се разпространи по света и да се стигне до милиони жертви. Затова СЗО следи разпространението му много внимателно и води статистика за всеки случай.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.