zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо всъщност някои живеят по-дълго



Защо всъщност някои живеят по-дълго

Уроци по дълголетие от най-старите хора на света.

здраве.bg

... повече този процес.

- Стрес: Столетниците се справят по-добре от повечето хора със стреса. Учени твърдят, че виталността на човека е част от този механизъм за борба с проблемите в живота. Изследванията показват, че хормонът на стреса “кортизол” влияе негативно на имунната система, като увеличава риска от инфаркт, удар и други животозастрашаващи заболявания. Добрата обществена подкрепа намалява този риск, както и медитацията и молитвите, слушането на музика и масажът на тялото.

- Оптимизъм: Столетниците имат добро чувство за хумор и способност да поставят нещата в переспектива. Те също така имат много причини да живеят. Изследователите казват, че хора, които продължават да имат цели в живота, живеят по-дълго. Никога не е твърде късно да бъде започнато нещо ново. Целите и оптимизмът ще ви дадат причина да ставате всяка сутрин, ще ви помогнат да се чувствате в добро психическо и физическо състояние.

- Физически упражнения: Те също поддържат тялото и духа в добра форма. С остаряването здравината на костите и мускулите намалява, което води до редица проблеми. Изследванията показват, че с редовни упражнения възрастните хора могат да натрупат мускулна маса и да заздравят костите си. Освен това физическите упражнения влияят за подобряване на настроението, тъй като спомагат за отделянето на ендорфин – вещество в мозъка, което влияе на доброто настроение.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.