zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8 факта за храненето на децата



8 факта за храненето на децата

dieti.info

По отношение на храненето родителите често искат от децата невъзможното. За да се разбере най-добре какво и по какъв начин яде детето, трябва да се знае физиологията на неговото развитие. Предлагаме ви няколко факти, които ще ви помогнат да разберете как растат децата и какво ядат в зависимостт от тяхното порастване.

1. След първата година растежът на детето значително се забява.

През първата година детето прави рязък скок в ръста и теглото си. Средно килограмите се увеличават 3 пъти, а височината - с около 25 см. След това темповете на растеж значително намаляват. Това е нормален процес. Ако детето расте през 2-та, 3-та или 4-та си година толкова бързо, колкото през първата, това е показател за сериозно заболяване.

2. След първата година детето се нуждае от по-малко калории.

С порастването детското тяло става по-стройно, организмът се нуждае от по-малко количество енергия заради променилите се пропорции, а също заради забавения растеж и затова може да ви се стори, че децата между 2 и 5 години се хранят по-лошо, но това е нормално.

3. Децата променят своите хранителни предпочитания.

Те могат да употребяват различни продукти в продължение на дълго време, а после изведнъж да престанат да ги ядат без видима причина. Децата могат да се хранят добре няколко дни, а след това да започнат да капризничат и да не искат да ядат. Много рядко детето приема еднакво количество храна всеки ден.

4. Децата се раждат с вродено предпочитание към сладката храна и съпротива към киселата.

Кърмата е сладка. Това е храна, която детето е генетично програмирано да получава и то свиква с нейния вкус. Всички останали вкусове то трябва да опознае по-късно, а предпочитанията се развиват с времето. Детето задължително трябва да приема различна храна. Вие можете да формирате неговите предпочитания в храната, въвеждайки едни или други продукти. Но има деца, които си остават “любители на сладките неща” за цял живот.

5. Децата са подозрителни...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.