zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кое определя полезните свойства на млякото



8 февруари 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Млякото е важен и полезен продукт. Животът на детето започва с майчиното мляко, което не само му осигурява необходимите хранителни вещества, но и укрепва имунитета му. С мляко и днес според народната медицина се лекува настинка, а в по-далечти времена лекарите са препоръчвали вана с мляко.
Млякото обаче е доста различно и за всеки вид човек трябва да разполага с достатъчно информация, за да направи подходящия избор.

Най-разпространеното мляко безспорно е кравето. То се предлага в най-голямо разнообразие в магазините. На опакавката задължително са посочени съдържащите се в него белтъчини, мазнини, въглехидрати и витамини. Но съотношението на всички тези питателни вещества не винаги е най-доброто. Понякога например белтъчините са повече, а въглехидратите по-малко и затова млякото се усвоява трудно от стомаха и червата.

По различно стоят нещата с козето мляко. Още в Древността са лекували с него треска, заболявания на бъбреците и нервни разстройства. Неотдавна в козето мляко бяха открити вещества, които по своя строеж приличат на бензодиазепините – сънотворни, които се прилагат широко в медицината. Успоскояващото действие на това мляко се обяснява от гледна точка на биохимията. В него белтъчините, мазнините и въглехидратите се съдържат в уравновесени пропорции, то се усвоява лесно и от него не се пълнее.
Но то има своите недостатъци: доста специфична миризма и неприятен вкус. Освен това, но добре обработено то може да предизвика здравословни проблеми (най-често енцефалит). Затова, преди употреба задължително трябва да се свари.

Млякото от кобила се цени дори повече от козето. То се пие трудно в суров вид поради високата си масленост. Кумисът (напитка от ферментирало мляко на кобила) е вкусен и много полезен. Той се приготвя лесно: в млякото се поставя закваска и се оставя на топло за 1-2 дни.
Кумисът отдавна се цени заради неговите лечебни свойства. Преди векове с него са лекували буквално всичко - като се започне от треската и се завърши с неврозата. Той...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.