zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

IT в здравеопазването може да спести 15% от разходите



Лекарства ще се изписват на електронни рецепти .

7 февруари 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


До 3% от бюджета за здравеопазване ще се отделят всяка година за въвеждане на съвременните информационни технологии и електронно здравеопазване. За 2007 г. са по-малко - около 4 млн. лв. Това съобщи в сряда зам.-министър Валери Цеков на втората национална конференция "Информационни и комуникационни технологии за здравеопазването", организирана от ICT "Медиа" и здравното министерство.

Практиката в Европа показва, че при въвеждане на е-здравеопазването се пестят от 10 до 15% от разходите в сектора, каза д-р Цеков. Идеята е чрез електронни технологии да бъдат свързани всички участници в системата - личните лекари, лабораториите, болниците и осигурителните институции. Всичко това ще направи сектора по-прозрачен и ефективен, поясни д-р Цеков.

Началото на е-здравеопазването ще бъде сложено до седмица с пилотен проект за използването на електронни здравни карти и електронни рецепти. Той ще се проведе в Правец, Сливница или част от Ботевград и ще продължи от 6 до 8 месеца. В проекта ще бъдат включени 1000 пациенти, пет аптеки, седем лични лекари и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Идеята е в момента, в който болният влезе в кабинета на лекаря и вкара електронната си карта в специално четящо устройство, в касата да получат информация за състоянието му и предписаното лечение. Проектът е на стойност около 300 хил. евро и ще се финансира изцяло от IТ индустрията. Ако се окаже успешен, постепенно ще бъдат включени и други градове.

В момента около 75% от личните лекари имат компютри и се отчитат в здравната каса по електронен път, каза д-р Цеков. Около 56% от докторите поддържат електронни данни за пациентите, но само 4% от тях обменят информация с колегите си чрез компютър.

Скоро ще стартира и проект за създаване на интегрирана информационна система за болниците, в който ще бъдат включени четири лечебни заведения от страната. Подобна система вече имат в "Токуда" и "Св. Екатерина". Включили сме цялостната дейност, като болният се проследява от приемния...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.