zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Екстремната контрацепция е и безопасна и ефективнаЕкстремната контрацепция е и безопасна и ефективна

Такова е мнението на повечето млади жени, според анкета.

здраве.bg

Повечето жени смятат, че препаратите за екстремна контрацепция са безопасни и ефективни. Към това мнение се придържат около 90% от жените на възраст от 15 до 24 години.

Специалисти са анкетирали около 2000 млади жени, за да определят в каква степен този метод се приема от тях като положителен. Резултатите, цитирани от BBC, показват, че 98% от представителките на нежния пол го смятат за достатъчно надежден, а 92% - за безопасен. Този метод за контрацепция се използва по-често от тези жени, които са се консултирали с лекар, отколкото от онези, които не са потърсили съвет от специалист.

Около 14% от анкетираните заявяват, че не са използвали този метод дори тогава, когато той е бил необходим. Най-честата причина за това решение е страхът от странични ефекти.

Решението за приемане на този метод най-често зависи от нивото на информираност за метода и възможните странични ефекти и затова експертите съветват жените предварително да се консултират с лекар, за да уточнят всички възможни аспекти на контрацепцията.

Екстремната (или посткоитална) контрацепция са в най-много от случаите таблетките, съдържащи високи дози хормон. Въпреки, че таблетката може да се преме веднага, този метод е известен с названието “контрацепция на следващата сутрин”.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.