zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може ли да “пренавием” биологичния си часовникМоже ли да “пренавием” биологичния си часовник

Да – при това и в двете посоки, смята известен специалист.

здраве.bg

Биологичният часовник, който влияе на умствената и физическата дейност, може да се “пренавие”, смята американският професор Дейвид Глас в статия от новия брой на списание Nature.

Всеки човек има свой ритъм на живот, свой собствен биологичен часовник, който определя неговата активност: бодърстване и сън и този часовник може да се пренавие напред или назад, твърди той. Особено често срещано е това при хората, които работят на променлив график, пътуват много, като сменят часовите пояси или преживяват периоди на депресия.

Професор Глас доби световна известност, когато първи успя да измери количеството серотонин, изработвано от този участък на мозъка, който отговаря за биологичния часовник. Изследователят определи и измери нивото на невропептида - основният протеин, регулиращ нашия вътрешен хронометър. Именно това вещество, според Глас, може да бъде използвано за “пренавиване” на биологичния часовник.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.