zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умствените способности зависят от размера на мозъка25 декември 2005, здраве.bg

“Интелектуалните способности на човека зависят от теглото на мозъка – колкото по-голямо е то, толкова човек е по-умен”, твърдят учени от Университета Макмастър в публикация на сп. Brain.
В изследванията на канадските лекари са взели участие повече от 100 доброволци, страдащи от неизлечими заболявания, но без поражения върху мозъка им. Предварително всички те подписали писмено съгласие, че след смъртта им лекарите могат да изследват всички техни органи.
При направените наблюдения се оказало, че при жените вербалните способности са в пряка зависимост от големината на мозъка – всички, при които той бил с по-голямо тегло, имали по-висок коефициент за интелигентност.
При мъжете такава зависимост била установена само при десняците.
Способността за ориентация при жените също се оказала в зависимост от мозъчното тегло, макар закономерността са не била толкова ясно изразена. При мъжете пък изобщо не била установена такава взаимовръзка.
Канадските учени установили също, че при мъжете в интервала между 25 и 80 г. теглото на мозъка намалява, докато при жените се запазва непроменена. Причините все още не са установени, но най-вероятно се дължат на генетични или хормонални особености.
Изследователите вече планират следващото си проучване – каква роля играят вродените и придобитите фактори върху формилането на мозъка и развитието на интелектуалните способности.
Същевременно те предупреждават, че е недопустимо да се използват резултати от ядрено-магнитен резонанс при определяне на интелектуалните способности на хората.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.