zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как работи мозъкът ни докато пазаруваме



Как работи мозъкът ни докато пазаруваме

Първичните решения са определящи при покупката, показва изследване.

здраве.bg

С помощта на компютърния томограф могат да се изучат процесите, протичащи в човешкия мозък дори в момента на взимане на решение за определена покупка. Изводите, направени от учените, обясняват защо много купувачи с по-голямо удоволствие плащат с кредитна карта, съобщава немският Die Welt.

Учени от Станфордския университет в Калифорния под ръководството на д-р Брайън Кнутсън са изследвали подробно реакциите в мозъка на потребителите, когато взимат решение да купят или не определени стоки. Нервните клетки в задействаните отдели на мозъка сравняват предполагаемата радост от положителните качества на стоката с огорчението от похарчените пари.

Учените са приложили магнитно-резонансна томография, с помощта на която е възможно да се установи кои части от главния мозък особено активно се снабдяват с кръв. Непосредствено преди експеримента учените са предполагали, че свързаните с покупката чувства на болка или радост възникват в различни части на главния мозък.

На практика обаче се оказва, че предпочитането на една или друга стока е активирало отдела от кората на главния мозък, известен като nucleus accumbens, а оценката на стоката - prefrontal cortex.

Ако решението не е в полза на покупката, активна ставала т.н. insula, а cortex оставал неактивен.

Алан Даджър от Института по неврология в Монреал в своя статия, публикувана в Neuron, пояснява, че логическата верига на взимане на решение, която възниква в главния мозък, е съществувала дълго преди появата на търговията и тогава е служела само за търсене на храна или партньор, а също за да се избегнат опасности, т.е. напълно първични решения.

Това според учените може да обясни поне отчасти неспособността на човек винаги да взима правилните решения и когато избира кокво да купи и какво – не.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.