zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дъвката: кога и защо?Дъвката: кога и защо?

Днес тя не е просто забавление, а изпълнява различни профилактични функции.

здраве.bg

... качества на дъвката. Отделянето на слюнка, стимулирано от допълнителните дъвкателни движения, увеличава храносмилателната активност. Това наистина позволява по-бързо и по-лесно да се преработи всичко изядено.

Дъвката и концентрацията на вниманието, мисълта и паметта

Смята се, че едно от най-високите постижения на дъвката е нейната способност за повишаване и концентрация на вниманието. По време на войната с Корея например американските войници специално са били снабдявани с дъвка, за да могат да се съсредоточават максимално. Според британски учени дъвката влияе положително на мисленето и паметта, но много специалисти все още се съмняват в това, защото техните наблюдения показват, че например когато учениците дъвчат дъвка, главата им “не работи толкова добре”.

Дъвката и детските зъби

Ако сте решили да купувате дъвка на детето си, то тя трябва да е задължително без захар, защото неукрепналият зъбен емайл се влияе особено силно от въздействието на захарта.
Спорен е въпросът дали дъвката въобще е необходима. От една страна тя заздравява челюстта и подобрява храносмилането, но от друга може сериозно да навреди (случайно глътната по време на игра, заседнала в гърлото, хранопровода или червото) и да донесе много неприятности. С кариеса също можем да се справим с помощта на добрата хигиена, а морковите и ябълките са не по-малко полезни за зъбите, венците и челюстта.
Но ако детето настоява за дъвка, то трябва тя да е без захар, а освен това трябва да ограничим времето за дъвчене (от 5 до 7 минути 2 пъти дневно). Друга безопасна алтернатива е да се купят дъвчещи бонбони.

Не трябва да забравяме и за способността на дъвката да освежава дъха. Разбира се, времето на действието на аромата е ограничен, но все пак това е по-добрият избор (отколкото аромата от току-що изядената салата например).
Препоръките на специалистите са да не прекаляваме с дъвченето (не по-често от 2-3 пъти дневно след хранене и не по-дълго от 5-7 минути).(а)...

 
 
Още по темите:
любопитно    деца    хигиена    aлтернативи    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.