zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дъвката: кога и защо?



Дъвката: кога и защо?

Днес тя не е просто забавление, а изпълнява различни профилактични функции.

здраве.bg

... качества на дъвката. Отделянето на слюнка, стимулирано от допълнителните дъвкателни движения, увеличава храносмилателната активност. Това наистина позволява по-бързо и по-лесно да се преработи всичко изядено.

Дъвката и концентрацията на вниманието, мисълта и паметта

Смята се, че едно от най-високите постижения на дъвката е нейната способност за повишаване и концентрация на вниманието. По време на войната с Корея например американските войници специално са били снабдявани с дъвка, за да могат да се съсредоточават максимално. Според британски учени дъвката влияе положително на мисленето и паметта, но много специалисти все още се съмняват в това, защото техните наблюдения показват, че например когато учениците дъвчат дъвка, главата им “не работи толкова добре”.

Дъвката и детските зъби

Ако сте решили да купувате дъвка на детето си, то тя трябва да е задължително без захар, защото неукрепналият зъбен емайл се влияе особено силно от въздействието на захарта.
Спорен е въпросът дали дъвката въобще е необходима. От една страна тя заздравява челюстта и подобрява храносмилането, но от друга може сериозно да навреди (случайно глътната по време на игра, заседнала в гърлото, хранопровода или червото) и да донесе много неприятности. С кариеса също можем да се справим с помощта на добрата хигиена, а морковите и ябълките са не по-малко полезни за зъбите, венците и челюстта.
Но ако детето настоява за дъвка, то трябва тя да е без захар, а освен това трябва да ограничим времето за дъвчене (от 5 до 7 минути 2 пъти дневно). Друга безопасна алтернатива е да се купят дъвчещи бонбони.

Не трябва да забравяме и за способността на дъвката да освежава дъха. Разбира се, времето на действието на аромата е ограничен, но все пак това е по-добрият избор (отколкото аромата от току-що изядената салата например).
Препоръките на специалистите са да не прекаляваме с дъвченето (не по-често от 2-3 пъти дневно след хранене и не по-дълго от 5-7 минути).(а)...

 
 
Още по темите:
любопитно    деца    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.