zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Канадски учени създават първата синтетична форма на живот



24 декември 2005, здраве.bg

Учените от Университета на Британска Колумбия работят съвместно с американските си колеги от Научния комплекс в Роксвил, Мериленд, като целта е да бъде създаден изцяло по изкуствен път един микроб – първата напълно синтетично получена форма на живот.
Основоположник на проекта е американеца Крейг Вентър – същия, който през 2000 г. стана известен в цял свят с това, че състави първата карта на човешкия геном. Оттогава той е съсредоточил усилията си не в начина на кодиране на живота, а в опит да създаде форма на живот. “Преминаваме от четене към писане на генетичен код”, споделя той.
В момента тече работа по създаването на изключително прост организъм – едноклетъчна бактерия, чиято хромозома се състои само от 517 гена, всички те създадени по изкуствен път.
Засега е напълно неясно дали дори в бъдещето учени да успеят да съберат всички 500 хиляди компонента на ДНК, полученият организъм ще бъде жизнеспособен.
Според канадските специалисти проблемът засега прилича на този с кокошката и яйцето: “Въпросът е какво ще правите с ДНК-то, след като го получите. Как ще я превърнете в организъм. Нужет е ген, за да го закодирате и създадете организъм. Но за да създадете ген, е нужен организъм.
Главна цел на учените според собствените им думи е да разберат същността на живота, неговата еволюция и елементите, които го поддържат. Именно затова те започват от нещо сравнително просто, защото “е логично да се почне от сглобяването на четиритактов двигател, а не на космически кораб”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.