zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

21 съвета как да НЕ напълняваме през зимата



21 съвета как да НЕ напълняваме през зимата

Нека супите присъстват възможно най-често на зимната ви трапеза.

dieti.info
четете още в dieti.info


През зимата най-често скуката или мрачното настроение се лекуват с бонбони, крекери, бисквити, а вечер - с любимата напитка. Всички те обаче съдържат захар и калории в повече, отколкото се нуждае тялото. В резултат на това, когато настъпи на пролетта, може да не успеете да влезете в любимите си тесни дънки. Предлагаме ви да се възползвате от нашите съвети и да избегнете напълняването през зимата.

1. По-често яжте супа!

Особено ако тя стане любимото ви ястие по време на обяд ще ви помогне да останете стройни. Изследователи от Държавния университет на Пенсилвания (Penn State University) са установили, че хората, които обядват супа, поемат със 100 калории по-малко. Супата способства и за създаването на чувство за ситост. Предпочитайте нискокалоричните супи - зеленчукова, доматена, морковена.

2. Представяйте си се стройни!

Всеки път, когато искате да се поглезите с нещо вредно, пофантазирайте поне 5 минути за това как искате да изглеждате и да се чувствате към края на зимата. Фиксирайте този образ и се връщайте към него винаги, когато пред погледа ви има шоколад или изкусително парче торта.

3. Записвайте!

Водете си дневник какво сте изяли. Само тогава ще разберете дали посягате към храната поради умора, чувството на дискомфорт или заради неблагоприятните сезонни условия. Потърсете “заместители на храната”: обятията на партньора, любима песен, приятна вана или телефонен разговор с приятел.

4. Направете си разходка по обяд!

Човек често изпада в унило настроение и заради недостига на слънчева светлина. Дневната светлина способства за образуването в мозъка на серотонин, който създава усещането за щастие и спокойствие. Недостигът на светлина през зимата намалява нивото му, предизвиквайки умора и повишаване на апетита. 15-минутната разходка ще ви помогне да получите дозата дневна светлина, която ще повиши нивото на серотонин, а освен това ще потренирате мускулите на глезените и ще изгорите поне 70 калории.

5. Изберете...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.