zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За ползата и вредата от студения душ



За ползата и вредата от студения душ

Макар и все още спорен, той има някои несъмнени плюсове за здравето.

здраве.bg

Там, където горещата вода е в изобилие, въпросът за хладния душ изглежда риторичен. Но ако се говори сериозно, то твърдението за ползата от него все още е спорно, макар да има доста факти, говорещи в негова полза.

Прилагайки съвременните методи и препарати за здраве и красота, често забравяме за старите и отдавна изпитани начини за постигане не само на привлекателност, но и на първо място на здраво тяло.

Днешният типичен ритъм на живот не способства за укрепване на имунитета, което по-често води до заболявания на сърдечно-съдовата система или е причина за простудни заболявания. Освен това съвременният човек по-рядко може да се похвали със здрав цвят на лицето или с еластична кожа.

Повечето от тези пробеми според някои специалисти могат да се разрешат с помощта на водата - студената, разбира се. Някои смятат, че студената вода е опасна за здравето, други твърдят, че тя е полезна. По-правилно е в повечето случаи да не се говори за ползата и вредата, а да се отчитат индивидуалните прагове на чувствителност към студа.

Благотворното значение на студената вода върху кожата и организма като цяло се състои в свиването (в резултата на усетеното охлаждане), а след това рязко разширяване на съдовете. Благодарение на тази своеобразна гимнастика след известно време съдовете започват да се свиват и разширяват без неприятни последствия за човека (виене на свят, главоболие, промени в кръмното налягане). Подобни процедури са добра профилактика на простудните заболявания, защото закаляват организма.

В никакъв случай не трябва да се започва с рязко обливане със студена вода. Началният етап е обтриване с влажна хавлиена кърпа или изтривалка. Температурата на водата трябва да е 32-34 градуса и да се понижава с 1 градус всеки ден. Обтрива се цялото тяло, шията и лицето. Ако това става с по-твърда ръкавица, може да има още един положителен резултат – намаляване на целулита.

Вторият етап е обливането. Най-добре е да се придържаме към вече приетата температура на водата и да...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    хигиена    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.