zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Човешкото обоняние крие много потенциал



Без особени усилия то може да стане като това на кучетата, твърди проуване.

20 декември 2006, actualno.com
още новини в actualno.com


Човешкото обоняние е значително недооценено, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от BBC. Резултатите противоречат на досегашните представи, че хората имат по-слабо обоняние от животните.
В рамките на изследването хора трябвало да вървят по следите от миризма на земята, както това би направило куче, и се оказало, че се справят със задачата толкова успешно, колкото и животното. Американски експерти заявиха, че резултатите са интригуващи. В експеримента на изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли били използвани миризми, включително аромат от етерично масло от шоколад върху тревна площ.
32-мата участници в експеримента трябвало да открият 10-метровата следа и да стигнат до края й. Те били със завързани очи, носели ръкавици и имали тапи в ушите си, за да разчитат изключително на обонянието си.
Оказало се, че две трети от тях са в състояние да проследят миризмата. А когато изпълнявали задачата по-бавно от животните, постиженията им се подобрявали. В рамките на други тестове бе установено, че хората използват двете си ноздри, за да проследят миризмата.
Главният автор на изследването д-р Ноам Соубъл заяви, че човешкото обоняние е много по-силно, отколкото се е смятало досега, и че с повече тренировки хората могат да изпълняват задачи, поверявани досега само на животни. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature Neuroscience.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.