zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво показва Националната здравна карта...



По някои показатели сме вече в ЕС, по други - в Третия свят.

18 декември 2006, econ.bg
четете още в econ.bg


... брой на медицинските сестри и лекари, които специализират непривлекателни специалности, като психиатрия, съдебна медицина, анестезиология.
Министърът призна, че дори екипът на неговото министерство е останал изненадан от получените резултати при подготовката на националната здравна карта. Сред тях е информация за легловия фонд в българските болници, който се оказва, че е точно толкова, колкото и средния за ЕС или 5,9 легла на 1000 човека.
Сходен е и броят на болниците в България и средния в ЕС. 3,2-3,3 на 1000 са болниците у нас при 3,3 за ЕС. Проблемът в България е, че болничните заведения не са разпределени равномерно на територията на страната, което се отнася и за разпределението на лекарите. Здравният министър отбеляза, че има регистрирани много общопрактикуващи лекари в страната, но броят им е неравномерно разпределен в 14 района. Кадрите трябва да се разместят така, че да има повече лични лекари в труднодостъпните райони, допълни Гайдарски.
Той посочи, че се очертава тенденция за намаляване на броя на лекарите-психотерапевти и на специалистите по съдебна медицина и анатомия.
Министър Гайдарски каза, че сме единствената страна в Европейския съюз без регистър на лекарите, медицинските сестри и стоматолозите.
Броят на медицинските сестри у нас драстично е намалял, съобщи още Гайдарски, цитиран от БТА. Преди години на един лекар са се падали по три сестри. Сега на един лекар у нас се пада 1,1 медицинска сестра, а това съотношение в Европейския съюз е 3:1.
Според Гайдарски фактът, че продължават да се закриват колежите за медицински сестри е повод за тревога. Той прогнозира, че в скоро време броят на медицинските сестри ще бъде по-малък от този на лекарите.
Здравният министър каза, че е внасял няколко пъти доклад в Министерския съвет с предложение за инвестиране в заплатите на медицинските сестри, но не на всички. Най-ниска средна заплата от 173 лева получават медицинските сестри в домовете за социални грижи и психиатричните заведения, посочи Гайдарски.
Според...

 
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.