zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се погрижим за сухата коса



Как да се погрижим за сухата коса

Няколко полезни съвета за всекидневието.

здраве.bg

Проблемите и грижата за косите са една от основните посоки в развитието на козметиката откакто тя съществува. Изборът на подходящ именно за вашата коса шампоан или балсам обаче не е всичко, което можете да направите. Ето няколко съвета, които също могат да са ви от полза:

Шампоанът трябва да се използва внимателно
Той измива не само мръсотията, но и маслата, защитаващи кожата на скалпа и самата коса. Ако косата ви е суха поради честата употреба на шампоан, дайте й необходимата почивка, като я миете по-рядко. Използвайте само меки шампоани “за суха и увредена коса”.

Използването на балсам
Когато косата е суха, нейните външни слоеве, наречени кутикули, се лющят от основата на корена. Балсамът прилепва кутикулата назад към основата, добавя овлажнител и премахва статичното електричество. С балсама не трябва да се прекалява, защото косата може да свикне с неговото действие и да престане да използва своята собствена защита.

Изрязване на “цъфтящите краища”
Сухата коса страда предимно на своите краища. Специалистите смятат, че веднъж на всеки 6 седмици те трябва да се подстригват.

Прическа без нагряване
За сухата коса не се препоръчва използването на сешоари, електрически маши или четки. Използвайте ролки без нагряване или спете с влажна, сплетена на плитка коса.

Предпазване на косата от природното влияние
Вятърът, слънцето и студът по свой начин изсушават косата. Затова носете шапка и в студените, ветровити есенни и зимни дни, но и през лятото.

Басейнът
Хлорът е един от най-разрушителлните фактори за косата. Задължително по време на плуване слагайте гумена шапка, а като предварителна защита можете да втриете в косата си балсам или зехтин. Бирата също придава здрав блясък на косъма, а за миризмата не се притеснявайте - тя бързо изчезва, т.е. изпарява се, след като подсушите с кърпа косата си.

През зимните дни много хора се оплакват от това, че косата им капе и няма или бързо губи своя добър...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.